10 tips voor meer online sales

Een goede productstrategie op internet is verbazingwekkend zeldzaam. Denk zorgvuldig na over wat je kan doen om het kopers gemakkelijker te maken een product van hun keuze te selecteren en genoeg vertrouwen te hebben in jouw winkel, product en prijs om op de koopknop te klikken. In dit artikel lees je verschillende tactieken om de orders in je webwinkel een boost te geven. 

NEEM GOED BELICHTE FOTO'S VAN JE PRODUCT

In een winkel kunnen mensen de producten zien en aanraken. Op internet moeten ze vertrouwen op de tekst en alle audiovisuele hulpmiddelen die je inzet om de koper een goed idee te geven van wat je te bieden hebt. Je foto's moeten duidelijk je product laten zien. Je moet dus zorgen dat je foto's goed belicht worden als ze gefotografeerd worden. Helder licht is de sleutel tot duidelijke foto's of films van hoge resolutie die niet die korrelige uitstraling hebben en witte vlekken of donkere plekken vertonen. Om het beste licht te vangen, gebruik je lampen die ook in studio's worden gebruikt (deze zijn helderder dan gewoon binnenlicht) en verspreid je het licht met een fotoscherm of een witte paraplu.

KIES DE JUISTE ACHTERGROND

Naast goede belichting is een effectieve achtergrond voor je productfoto erg belangrijk als je de perfecte productfoto wilt maken voor je webshop. Je wilt immers je product laten opvallen, dus houd het bij een neutrale of witte achtergrond waardoor je product eruit springt. Om een neutrale achtergrond te creeeren kan je een wit of een gebroken wit katoenen of linnen doek ophangen achter je product, of je maakt gebruik van grote vellen papier in een kleur naar jouw keuze, die past bij jouw stijl en branding.

VOEG FILMPJES TOE

Filmpjes over je product kunnen de verkoop een boost geven doordat ze kopers meer informatie geven en meer vertrouwen in je product. Toon hoe het product werkt, laat kijkers in 20 seconden zien uit welke geweldige onderdelen je product bestaat en voeg filmpjes toe van tevreden gebruikers die eerlijk hun mening geven. 

ZORG VOOR DIRECTE ONDERSTEUNING VIA E-MAIL

Kopen is een proces, en e-mails kunnen de koper begeleiden en helpen om tijdens dat proces gefocust te blijven. Zorg ervoor dat je genoeg zinvolle informatie en direct mailcontact in de webwinkelervaring van jouw klant opneemt. Elke keer dat iemand een formulier invult, informatie aanvraagt, meedoet aan een promotieactie of zelfs maar een kleine aankoop doet, moet hij meteen een bevestigingsmail ontvangen. Als je op kleine schaal zaken doet, dan kan je deze e-mails zelf schrijven, maar meestal komt het erg vaak voor en is een automatic responder noodzakelijk. Er bestaan veel tools die je ondersteuning kunnen bieden om je e-mailmarketing te automatiseren. Ik ben zelf fan van Mailchimp (www.mailchimp.com).

NEEM CONTACT OP

Sommige mensen hebben niet genoeg vertrouwen in het product of de verkoper om een aankoop op internet te doen. Voor kopers die meer persoonlijke aandacht nodig hebben, voeg je een "Neem contact op"-knop toe aan je website. Door hierop te klikken wordt er een scherm geopend waar de klant zijn naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres kan invullen en een kort briefje kan typen met daarin zijn vraag of verzoek en eventueel hoe hij wil worden benaderd. Door deze mogelijkheid verlies je geen klanten die onzeker zijn over een aankoop op je website of die niet precies kunnen vinden wat ze nodig hebben. 

ONTWERP EEN NETTE, OVERZICHTELIJKE WEBSITE

Teveel op je beginpagina zetten kan potentiele kopers afschrikken. Zorg dat de beginpagina van je webwinkel eenvoudig genoeg is om in 1 oogopslag in je op te nemen (wat betekent dat je je meer moet richten op de inhoud dan dat je in het verleden hebt gedaan). Achterhaal wat de belangrijkste informatie is en zet dat op deze beginpagina in het midden en zet de overige content achter tabs of knoppen waarop je kunt klikken. 

BIED EENVOUDIG GEBRUIK VAN JE WEBSITE

Een toekomstige klant moet altijd in staat zijn om eenvoudig door je webwinkel te lopen, dus maak de bediening ervan niet te lastig. Vemijd doodlopende links en lange, omslachtige routes. Houd de links logisch en bouw geen website met te veel lagen. Zorg er ook voor dat het winkelwagentje-icoon op elke pagina te zien is, omdat de klant snel en gemakkelijk iets moet kunnen kopen. Test je webwinkel telkens weer om gekke dingen, verwarringen en ingewikkelde zaken te achterhalen zodat je deze kunt verwijderen.

BOUW EEN AANTREKKELIJK, BETROUWBAAR MERK OP

De uitstraling van je website moet kopers een goed gevoel geven over de producten die je verkoopt. Is je merk op internet zo aantrekkelijk dat de mensen liever van jou kopen dan van je concurrenten? Je naamsbekendheid is net zo belangrijk op internet als in de echte wereld, dus zorg ervoor dat je logo en naam op een duidelijke, professionele en aantrekkelijke manier bovenaan elke pagina van je website staan. Gebruik ook de kleuren en lettertypen die bij je logo horen en herinner kopers er op een subtiele manier aan dat ze zich nog steeds onder jouw dak bevinden.

PLAATS AANBIEDINGEN OP DE BEGINPAGINA VAN JE WEBSITE

Als je promotieacties houdt zoals een speciale korting of een gratis proefje van een nieuw product zodra mensen voor het eind van de maand via jouw website iets kopen, geef deze actie dan een prominente plek op je beginpagina. Een eenvoudige actie kan je internetverkoop vergroten en de zoektochten op jouw website bevorderen. 

ZET OVERAL JE INTERNETADRES OP

Gebruik ander marketingmateriaal om je website te promoten. Elke e-mail die je stuurt vanuit je bedrijf moet een aantrekkelijke, klikbare link hebben naar jouw website. Ook zet je je webadres op alles wat je drukt inclusief visitekaartjes, enveloppen, brochures, facturen, verpakkingsmateriaal en briefpapier. Zo kunnen mensen je gemakkelijker vinden! 

Veel succes met het toepassen van deze tips! Is er iets onduidelijk of heb je vragen over tools om dit proces te automatiseren? Andere vragen? Mail me.

Line De Vos