Je klant kennen

Om ervoor te zorgen dat je marketingcampagne winstgevender en meer op groei gericht is, moet je nadenken over hoe je de juiste klanten bereikt en hen overhaalt om jouw product te kopen.

Als je je klanten beter wilt leren kennen en wilt achterhalen hoe ze denken, dan moet je met ze communiceren. Maar voordat je je klanten gaat belangen met de vraag wat ze willen, moet je jezelf eerst 1 belangrijke vraag stellen: waarom willen mensen kopen wat ik aanbied?

Om je klanten echt te leren kennen, moet je ook de volgende twee vragen beantwoorden en goed over de antwoorden nadenken:

  • Hoe denken klanten over mijn product? Hebben ze het idee dat de eigenschappen en de voordelen ervan beter en groter zijn dan die van de concurrent en voldoet het aan hun behoeften? Hebben ze het gevoel dat ze na aankoop van mijn product waar voor hun geld hebben gekregen? Is het voor hen, ongeacht waar ze zijn, gemakkelijk om het product te kopen als ze het nodig hebben?
  • Welk gevoel hebben klanten bij mijn product? Krijgen ze er een goed gevoel van? Houden ze van hoe het eruit ziet? Vertrouwen ze mij?

Zijn aanstaande klanten zich er wel van bewust dat jij bestaat? Als dat niet het geval is, dan moet je je marketinguitingen opvijzelen en zorgen dat je op de een of andere manier zichtbaar bent om zo de bewustzijnskloof op te vullen of weg te werken. 

Line De Vos