Je richten op je doelgroep

Je doelgroep zijn de mensen voor wie je je product en marketingprogramma ontwerpt. Om het profiel van je doelgroep te maken verzamel je alle gegevens die je kunt vinden over je doelgroep op 1 groot A3-vel. 

Je schrijft op: leeftijd, werkgever, opleidingsniveau, inkomen, huwelijkse staat, hobby's, politieke voorkeur (als die ertoe doet), favoriete eten, favoriete muziek of auto of wat dan ook wat je kan helpen bij het richten op deze doelgroep. Maak ook een lijst van beweegredenen van de doelgroep: wat vinden deze mensen belangrijk in het leven en hoe kan je hen helpen deze doelen te bereiken? Alles van vormgeving of keuze product tot inhoud, timing en plaatsing van advertenties, moet erop gericht zijn om precies die doelgroep te bereiken. 

Als je klanten gaat benaderen, moet je ook beslissen of je je wilt richten op het aantrekken van nieuwe klanten, prospects, of dat je je gaat bezighouden met het behouden van bestaande klanten en rekening houdt met een afname. Het is heel belangrijk dat je weet welk doel je nastreeft, omdat dat helpt bij het bepalen van je marketingfocus.

Elk bedrijf heeft een andere, optimale formule voor het aantrekken van klanten. In elk geval zeggen alle succesvolle ondernemers dat een of twee methoden het best werken. 

Je moet manieren vinden om naar je klanten te luisteren en je moet begrijpen welk beeld zij hebben van jouw bedrijf en wat je te bieden hebt, want je klanten (en niet jij) bepalen je marketingprogramma.

Weet jij al welke manier voor jouw onderneming het meest geschikt is? Of kom je er niet uit? Heb jij er geen idee van wie je doelgroep is? Of je ideale klant?

Line De Vos